12: Sveriges medelmåttigaste skolkommun

bastaskolkommun2014

12 dagar kvar till valet (fast du kan förtidsrösta redan nu)…

Sveriges ledande skolkommun

Rösta för skolan

Fokuserar på skolan

Minska barngruppernas storlek

Mer kunskap bygger Sverige starkt

Känner du igen rubrikerna? Det är de fyra borgerliga partierna i Lerums kommun som säger detta i valrörelsen 2014, men de sa samma sak 2010 och 2006 (och troligtvis även i valen innan dess).

Idag presenterade Lärarförbundet sin rankinglista Bästa skolkommun 2014 det är en årlig ranking av Sveriges 290 kommuner och hur de lyckas med skolan.

Lerum kvalar in precis på mittenplatsen på plats 145. Det finns alltså 144 kommuner i Sverige som hamnar före oss i rankinglista. Långt kvar till att bli bästa skolkommun…

Lerum utmärker sig i några kategorier:

  • Resurser till skolan, plats 252
  • Lärartäthet, plats 285
  • Friska lärare, plats 230

Alla dessa tre punkter handlar i stor utsträckning om resurser eller för att tala klarspråk att skolan i Lerum har för lite pengar. Skämmes, säger jag när vi har nästan Sveriges lägsta lärartäthet, sjukaste lärare och lägst resurser till skolan.

Om vi sedan tittar på hur vi klarar oss kunskapsmässigt jämfört med var vi borde vara med vår högutbildade befolkning så ser det lika illa ut:

  • Årskurs 9, plats 230
  • Gymnasiet, plats 152

Jag är övertygad om att det är tack vare våra fantastiska lärare och övrig skolpersonal som vi inte hamnar ännu längre ner. Men hur länge får vi behålla dem när resurserna är knappa, lärartätheten låg och sjukskrivningarna höga? Jag pratade med en gymnasielärare på torget i Gråbo lördags som sa att ”nu orkar vi inte längre, många av oss funderar på att sluta och i många fall att byta yrke”.

Vi Socialdemokrater säger att nu får det vara slut på sparandet på skolan i Lerum. För att skolan i Lerum ska bli landets bästa så krävs det bl.a. fler lärare och då krävs det mer pengar något som inget av de borgerliga partierna har i sin budget. Vi Socialdemokrater i Lerum har satsningar på 13,7 miljoner kronor till skolan i vår budget (och du avgör om det ska bli ännu mer…).

I det Socialdemokratiska valmanifestet ”Kära framtid” som presenterades idag finns satsningar på skolan som för Lerums del skulle innebära 36,5 miljoner kronor med bl.a. höjda löner för lärarna, maxtak i förskolan och fler speciallärare. Det innehåller också 15 st traineeplatser på fritids och 31 extra tjänster i skolan för att nämna några exempel.

Fast just nu ska jag åka iväg till Rydsbergsskolan för att diskutera utvecklingen av Aspedalen/Aspevallen med ungdomar.