16: SVT om Care Together

IMG_0431.JPG
16 dagar kvar till valet (fast du kan förtidsrösta redan nu)…

Idag har jag varit med på inspelning av en minidebatt med Henrik Ripa om LOV i hemtjänsten men kanske fram för allt kring turerna om företaget Care Together. Debatten kommer att visas i samband med SVT Västnytt’s valbevakning som kommer att sändas sista veckan innan valet. Drygt 30 minuter inspelning ska nu klippas ner till 3 minuter så vi får väl se vad som kommer med.

Här en en del av de saker som jag lyfte i debatten:

När borgerligheten införde LOV i hemtjänsten så sas det att det var för att främja valfriheten och att höja kvalitén. Men vad var det som blev bättre?
Var det de äldre som inte fick de besök de har rätt till?
De äldre som inte fick någon mat?
Eller de äldre som inte fick sina mediciner?
Det kanske var de anställda som inte har fått ut sin lön?
De anställda som fått köra runt med bilar med körförbud och utan vinterdäck på vintern?

Tyvärr var inte detta första gången som kommunen fick säga upp avtalet med ett LOV företag. För drygt två år sedan sades avtalet upp med ett annat företag,”Företaget uppfyller inte de kvalitetskrav som kommunen ställer på utförare av hemtjänst, och visat allvarliga brister i utförande och omdöme”.

Fast jag vet vilka som fick det bättre, det var ägarna som redan 2010 plockade ut 2 miljoner kronor ur bolaget.

Om ägarna fortsatt att ta ut mångmiljonbelopp ur bolaget vet vi inte eftersom de inte lämnat in sina årsredovisningar i tid och när de nu har gjort det så är redovisningen full med brister och företagets egen revisor vill inte tillstyrka den.

Varför har kommunen inte begärt in årsredovisningar från bolaget? Det är stor skillnad på ett bolag som vi köper pennor av än ett som vi lämnar över vården av våra gamla till.

Men en stor kontrollapparat kostar pengar så då är det bättre att sluta med LOV. Vi lovar att omedelbart avskaffa lekstugan med LOV i hemtjänsten om vi vinner valet. Vi vill inte riskera våra äldres väl och ve på något som samtidigt kostar kommunen en massa pengar.

Fast just nu undrar jag var de borgerliga partierna var någonstans i eftermiddag i Gråbo? Vi pratar gärna med alla trevliga Gråbobor och idag så nästan ryckte de materialet ur våra händer och det var nästan kö för att få prata med oss – riktigt trevligt! Imorgon förmiddag finns vi på plats igen, nu med mer material.