17: Skattekollen

Skattekollen

17 dagar kvar till valet (fast du kan förtidsrösta redan nu)…

Idag var jag med på ”release” av Skattekollen för Lerums kommun. Genom att gå till lerum.se/skattekollen och där mata in sin inkomst så får man fram ett diagram och en tabell som visar vart skattepengarna går.

Extra roligt var att man hade bjudit elever från Samhällsprogrammet på Lerums gymnasium som först fick gissa vart skattepengarna gick och hur de fördelas på olika verksamheter. Jag gick runt och pratade med dem lite under tiden de fyllde i och de hade många intressanta frågor om kommunens verksamhet.

När vi sedan visade ”facit” vart skattepengarna går så visade det sig att de flesta trodde att politiken tog betydligt större andel av skattepengarna än vad den gör. Det är ju bara jag och Henrik Ripa som är heltidsarvoderade och övriga politiker i kommunen är fritidspolitiker. C:a 1% av kommunalskatten går till den politiska verksamheten.

De flesta blev också förvånande över hur mycket pengar vi lägger på förskola och skola. Över 1 miljard av kommunens c:a 1,9 miljarder läggs på skolan. Inte så konstigt när var 5:e invånare i Lerums kommun går i skolan.

Fast just nu undrar jag om det inte är dags att jag förbereder mig för kvällens kommunfullmäktige debatt, som jag skrev igår så kommer vi bl.a. att behandla revisionsrapporten om Frödings förskola så det kommer nog att bli en het debatt.