18: Är pengar allt?

MP900182578

18 dagar kvar till valet (fast du kan förtidsrösta redan nu)…

Idag hade vi kommunstyrelse med många ärenden och en hel del debatterande. Det märks att det närmar sig valet och valtemperaturen stiger för varje dag. Imorgon kväll har vi kommunfullmäktige med bl.a. revisionrapport om Frödings förskola och då lär nog debatten gå het också…

Dagens ”huvudnummer” var delårsbokslut för första halvåret 2014. Lerum har ett gott ekonomiskt resultat efter flera år med alldeles för dåliga ekonomiska resultat. De borgerliga partierna vill gärna påpeka detta men vad ligger bakom siffrorna?

Ungefär halva resultat består av att Sektor lärande, dvs. de som är ansvariga för våra förskolor och skolor redovisar nästan 30 miljoner kronor i överskott.

Är det då bra med så stora överskott på förskola och skola? Ja, självklart är det bra när verksamheten håller sin budget men om man samtidigt bläddrar fram till sista sidan i rapporten så finns en redovisning av barngruppernas storlek i förskolan.

Vi har nu ett genomsnitt på 18,7 barn/avdelning i förskolan, bara en enda förskola i kommunen kommer under 15 barn/avdelning och 8 förskolor har 20 eller fler barn/avdelning. ”Rekordet” är Vitsippans förskola i Floda med 21 barn/avdelning.

Hur kan man tillåta att vi har så många barn på våra förskolor samtidigt som det finns mycket pengar över i verksamheten? Det lovar vi Socialdemokrater att aldrig tillåta om vi får makten i Lerums kommun. När jag sedan kommer hem och hittar Moderaternas valbroschyr i brevlådan där det står att de vill ha 12 barn i grupperna så blir jag inte mindre upprörd.

De stora neddragningarna på gymnasiet har gjort att vi har 100 lediga platser nu när terminen startar och i grundskolan får jag höra om jättestora klasser på över 30 barn och lärare som kämpar hårt för att orka med.

Den borgerliga majoriteten bestämde redan förra året att Friskvårdsbidraget till våra anställda skulle halveras. En besparing på 1 miljon kronor/år. Vansinne tycker vi och lovar att det blir vårt första beslut att införa detta igen. När man sedan läser att sjukskrivningstalen ökar i kommunen och nu är uppe i 7% i genomsnitt så borde de flesta inse att vi måste satsa mer pengar på friskvård. Vi vill att våra anställda ska ha en lön som det går att leva på, bra arbetsvillkor och en god arbetsmiljö dessutom ska alla erbjudas en heltidsanställning.

Förskollärare, undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare, typiskt kvinnodominerade yrken, har alla mycket hög sjukskrivning på runt eller långt över 10%.

Pengar är verkligen inte allt utan verksamheten och våra anställda är det viktigaste.

Vi Socialdemokrater lovar att föra en ansvarsfull ekonomisk politik om vi får makten i kommunen men vi kommer aldrig att glömma våra barn och våra anställda.

Fast just nu undrar jag vad som ligger i begreppet ”yrkesskada”. Idag har jag haft ont i ryggen hela dagen efter att ha burit kartonger med valsedlar inför förtidsröstningen idag – kan det klassas som yrkesskada?