20: Skoldebatt

Skoldebatt

20 dagar kvar till valet…

Ikväll var det dags för debatt igen, denna gång om skolan. FILK arrangerade en skoldebatt (för andra valrörelsen i rad) där samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige deltog. Per Kornhall var moderator och gjorde ett bra jobb tycker jag. Tyvärr är det ju aldrig lätt att få till en bra debatt med 8 partier och knappt tre veckor kvar till valet. Men jag känner mig nöjd med debatten och tycker att vi Socialdemokrater fick fram vårt budskap (det kan du läsa om längre ner). Som vanligt när det gäller skolan så handlade det mycket om resurser och även om samtliga partier är överens om att det behövs mindre grupper i förskolan och fler lärare så är det inget av de borgerliga partierna som skjuter till några pengar för att det verkligen ska bli så. Det förstår ju nästan vem som helst att vill man ha mer personal i förskola och skola så krävs det också att man skjuter till mer resurser.

Det pratas från borgerligt håll att nu måste vi gå igenom kommunens ekonomi och därigenom hitta pengar till skolan. Vi är inte motståndare till detta men skolan kan inte vänta på ännu en utredning och ännu en omorganisation – vi måste vända utvecklingen i skolan nu och då är inte vi rädda för att höja skatten nu för att ge skolan de resurser den behöver.

Detta är min tredje valrörelse när de borgerliga partierna lovar mindre grupper i förskolan och fler lärare i skolan – jag hoppas att det är tredje gången gillt för att väljarna i Lerums kommun inser att det bara är tomma ord och att det krävs en röst på Socialdemokraterna för att få till en förändring.

Nu är det dags att ge Lerums alla barn vad de förtjänar. Det vill säga, rätt förutsättningar.

Fast just nu funderar jag på om det inte är hög tid att gå och lägga mig, det är en dag imorgon också – en dag närmare valet…

Här kan du läsa vad jag hade tänkt att säga i debatten, fast egentligen sa jag något annat – men inte så långt ifrån detta:

Inledningsanförande:

Hej, jag heter Dennis Jeryd och representerar Socialdemokraterna. De sista fyra åren har jag varit oppositionsråd i Lerums kommun och jag hoppas att ni ger oss förtroendet i valet så att vi kan få möjlighet att leda den här kommunen från och med nästa år.

Jag säger som vår partiledare Stefan Löfven:

Jag ber inte om ett mandat att göra det åt er. Jag ber om ett mandat att göra det tillsammans med er.

Vi har skrivit på ett Framtidskontrakt, de första 2 handlar om skolan.

1)   Mindre klasser, fler lärare och speciallärare.

Elevantalet ska minska med 5 barn i stora klasser. Minst 50 nya lärare och pedagoger ska anställas före 2018.

2)   Mindre förskolegrupper, fler förskolor.

Max 15 barn i förskolegrupperna och ännu färre i de lägsta åldrarna. Vi ska bygga minst 20 nya avdelningar före 2018.

Men, kanske ni tänker, de borgerliga partierna lovar ju också mindre grupper i förskolan och mindre klasser.

Problemet är bara att det lovar de i varje val och verkligheten visar att det inte blir så.

Anledningen är att de lovar saker men utan att skjuta till några extra pengar. Mindre grupper i förskolan kräver mer personal och fler förskolor vilket självklart kostar pengar och utan extra resurser blir det bara tomma löften.

Det senaste i raden när det gäller besparingar är att det inte blir några föreningsdagar i år. De dagar i september varje år när elever i årsklass 2 och årsklass 5 på skoltid har fått prova på vad Lerums föreningsliv har att erbjuda kommer inte att genomföras i år för man har inte råd. Nu får det vara slut med besparingarna på våra barn och ungdomar.

Vi tänker genomföra satsningar på totalt 34 miljoner kronor och våra förslag är finansierade krona för krona och kommer att genomföras om vi vinner valet den 14 september. Så gå inte på de tomma löftena från Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet eller Kristdemokraterna! Ska det bli en förändring så krävs en röst på Socialdemokraterna.

Avslutningsanförande:

Nu är det dags att ge Lerums alla barn vad de förtjänar. Det vill säga, rätt förutsättningar.

Vi är säkra på att mindre klasser och fler lärare kommer att höja kunskapsnivåerna och öka tryggheten och trivseln i skolan. I Lerum tänker vi därför minska elevantalet med 5 barn i stora klasser och anställa minst 50 nya lärare och pedagoger före 2018.

Vi presenterar också en framtidsreform som avlastar lärarna och ger dem större utrymme att koncentrera sig på undervisning. Vi vill skapa 6000 extratjänster i skolan för personer som länge stått utan arbete och är i Fas 3. Det kan handla om närvarorapportering, administration kring nationella prov, kopiering och rastvakt. För Lerums del skulle det innebära över 30 nya tjänster.

Skolan i Lerum är bra men vill att den ska vara bäst. När nästan var 10:e elev går ur skolan utan godkända betyg kan vi inte vara nöjda. Klasser på 30 elever är inte ovanligt.

Lerums skolor ska tillhöra de absolut bästa i landet men inte bara mätt på ett genomsnitt utan att vi ska se till att vi har en jämlik skola där alla elever ska lyckas. Självklart ska vi avveckla läxrut och istället införa läxhjälp till alla som behöver det.

Fram till år 2020 kommer det att saknas 43000 lärare i Sverige, det måste vi vända på nu. Det är därför som vi nationellt satsar 3,5 miljarder i investering för att höja lärarutbildningens kvalitet och läraryrkets attraktivitet. Vi tänker se till att läraryrket blir ett drömyrke för våra unga och att lärarna känner stor stolthet över sin gärning.

Av de 3,5 miljarderna som vi avsätter centralt till detta så ska 2,5 miljard kronor prioriteras i samarbete med parterna på arbetsmarknaden. Till skillnad från major Björklund så tror inte vi att vi vet bäst i alla lägen utan vi vill göra detta tillsammans med lärare, fackförbund och andra organisationer.

Likadant vill vi göra här i Lerum. I vår budget för 2015 så har vi reserverat 3,5 miljoner kronor som vi inte bestämt vad de ska användas till, det är mer än 10 % av alla satsningar i vår budget.

Vi har tagit fram en folder som vi vill att du ska fylla i och berätta vad som är viktigt för dig. Vem vet bättre än just du vad som behöver förbättras eller förändras.

Så vi lovar att lyssna på er och det finns pengar avsatta för att förverkliga det. Så ta chansen: Tyck till om vad som ska göras och rösta sedan på Socialdemokraterna i valet den 14 september så kommer det att bli verklighet.

Varenda förändring och förbättring har vi budgeterat för – förslagen är fullt finansierade och kommer att genomföras om du låter oss ta över rodret i höst. Tillsammans kan vi skapa ett Lerum och Sverige att vara stolta över! Nu är valet ditt.