25: Frödings förskola

IMG_0424.JPG
25 dagar kvar till valet…

Idag skriver Lerums Tidning om revisionsrapporten om Frödings förskola. Denna förskola som låg på ett perfekt läge mitt i centrum av Lerum. På grund av stabilitets problem så bestämdes det att den skulle flyttas och till slut såldes den för 50 000 kr. En ny förskola i samma kostnad kostar någonstans mellan 12 och 14 miljoner kronor så det måste vara en av de sämsta affärerna på länge i Lerums kommun.

Det behövde göras stabilitetsåtgärder i området, det stämmer, men när vi ska bygga bostäder på Torpskolans parkering så behövs åtgärderna ändå. Dessutom ligger i princip alla kommunens ledningar i området så även det borde varit anledning nog för att stabilisera området.

När man väl bestämt att förskolan skulle flyttas så behövdes nya, provisoriska, förskolelokaler på Ekollonvägen och då togs en kalkyl fram som visade på att det skulle bli billigare att hyra nya lokaler från ett privat företag än att flytta kommunens egen förskola. Vi ifrågasatte detta kraftigt redan då och nu i efterhand visar det sig, så klart, att vi hade rätt.

Hela affären runt Frödings förskola är ett stort ”finn fem fel” men glöm inte det politiska ansvaret. Vid två protokollförda tillfällen i kommunstyrelsen och vid hur många muntliga föredragningar har vi Socialdemokrater, tillsammans med MP och V, protesterat och ifrågasatt. Vi ville utreda om inte förskolan kunde ligga kvar och vi ifrågasatte kalkylen och när väl förskolan var såld var det vi som drev frågan om det verkligen skett på rätt sätt (lös eller fast egendom).

Inte en ända gång vid dessa protokollförda tillfällen har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet eller Kristdemokraterna stött oss i våra frågor. Uppenbarligen har man låtit blockpolitikens fördummande styra deras ställningstagande.

Att framför allt Folkpartiet men även Centerpartiet nu går ut i valrörelsen och hävdar att de tar ansvar för kommunens ekonomi får i alla fall mig att häpna. En förskola som kostar över 12 miljoner kronor att ersätta säljs för en spottstyver för att hyra in en ny förskola som kommer att kosta kanske över 5 miljoner kronor mer istället för att flytta den gamla. Detta har man inte protesterat mot eller stött oss i våra yrkanden i kommunstyrelsen.

Det är uppenbart att det krävs en ny Socialdemokratisk majoritet i Lerums kommun. Om 25 dagar kan du rösta för det. Nu är det upp till dig.

Fast just nu funderar jag på om det inte är hög tid att bygga om vägen under järnvägen i Floda, det håller inte att enda vägen under järnvägen stängs av vid varje skyfall…