Åk inte bil med Björklund!

Ett tips: Om du blir erbjuden att åka bil med utbildningsminister Jan Björlund så tacka nej!

Risken finns att hans bli är utformad som hans skolpolitik, dvs. med en gigantisk backspegel och en nästan obefintlig framruta för att kunna se framåt. Efter att ha lyssnat till Jan Björklund på Skolriksdagen så blir man mörkrädd – den bästa skolan är den som fanns i någon småstad (Skene kanske) på 50-talet. Ännu en fara att åka bil med Björklund – på den tiden var det vänstertrafik.

Björklund vill tillbaka till en skola som vi för länge sedan lämnat bakom oss när vi istället måste se framåt och utforma den svenska skolan för jobb som ännu inte finns, kunskaper som vi ännu inte vet om för att kunna lösa problem som vi ännu inte upptäckt.

Vi Socialdemokrater vill ha en skola som både fokuserar på Kunskap och Kreativitet, en skola som ger alla barn en möjlighet att vidareutveckla sig, dvs. ingen sorteringsskola för ”sämre” och ”bättre” barn – vilket dagens smarta ungdomar inser och väljer bort yrkesutbildningar som inte gör det möjligt att läsa vidare på högre nivå.

Vi vill också ha en forskningsbaserad skolutveckling, rikta pengar så att pedagogerna får mer tid för eleverna – men inte i form av katederundervisning. Vi måste fördela skolpengen efter socioekonomiska förutsättningar och premiera duktiga lärare.

Den Socialdemokratiska skolpolitiken skall nu formas för framtiden samtidigt som Jan Bjöklund backar in i det gamla.