Arbetslösheten ökar – även i Lerum

Arbetsförmedlingens siffror för augusti anlände precis och det är ingen rolig läsning. Även i välmående Lerum stiger arbetslösheten i och för sig från låga siffror men 0,5 % fler är nu arbetslösa eller sysselsatta i program i Lerum jämfört med innan sommaren. 746 personer av de vuxna i Lerum saknar alltså ett jobb att gå till.

Ännu värre är det för ungdomar! I augusti saknade nästan 13% av ungdomarna i Lerum ett jobb vilket närmar sig en fördubbling jämfört med innan sommaren. 234 av våra ungdomar är arbetslösa eller sysselsatta i ett program jämfört med 129 st i maj.

Utbildning och praktik är två av nycklarna till att bekämpa framför allt ungdomsarbetslösheten. Därför är det fortfarande sorligt att den borgerliga majoriteten inte förstår vitsen med att erbjuda fler ungdomar sommarjobb.

Ännu mer sorligt är att Sverige har en utbildningsminster som inte verkar tycka om utbildning.

För ett år sedan började drygt 100 000 ungdomar i nian. I juni i samband med skolavslutningen var det över 12 000 av dem som inte fick godkänt i de ämnen som krävs för att söka till de nationella gymnasieprogrammen.

Björklunds lösning: inför ett ettårigt gymnasieprogram där det ska vara möjligt att välja bort alla teoretiska ämnen.

Vilka jobb ska en 17-åring med en ettårig gymnasieutbildning få?

Björklunds förklaring till att så många hoppar av verkar vara: Kraven är för höga, utbildningarna är för långa och för teoretiskt inriktade.

Det är märkligt att utbildningsministern inte lägger fokus på det självklara, nämligen kunskap. Rimligtvis måste det vara så att om fler klarade av grundskolan skulle fler också klara av gymnasiet.