Barnfattigdomen i Lerum

Fattigdomen sprider sig i Sverige, (K)alliansens kalla politik som sänker skatten för de som tjänar mest och låter de svagaste betala visar sig tydligare och tydligare.

Även i Lerum, som på ytan verkar vara en rik kommun, sprider sig fattigdomen. 2006 fanns det 229 barn i familjer med försörjningsstöd i Lerum och 2010 hade den siffran stigit till 283 barn! En ökning med nästan 24% och Lerum har en ökning som är näst högst bland kommunerna runt Göteborg (snittet i Västra Götaland är en ökning med 11% – även det en skrämmande hög siffra).

Siffror för 2011 visar att utbetalningarna av försörjningsstöd fortsätter att öka.

Sverige är ett rikt land – Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom

Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot sin vilja. När sedan familjens inkomster inte räcker till i vardagen får barnen avstå från mycket av det som deras kompisar gör. Att gå på bio, träna fotboll eller följa med på skolresan blir en omöjlighet.

Barnfattigdomen ökar sedan ett par år tillbaka. Enligt tongivande forskare på området tyder allting på att barnfattigdomen kommer att fortsätta öka om ingenting görs.

Att avskaffa barnfattigdomen handlar om politisk vilja och om prioriteringar. För att nå dit krävs fler jobb, bättre skyddsnät, och en politik som tar hänsyn till alla barn.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas satsningar för att bekämpa barnfattigdom.

 

 

 

 

8 svar på ”Barnfattigdomen i Lerum”

 1. Varför gör socialdemokraterna ingenting för att förbättra föräldraförsäkringen? Det finns otroligt stora problem där som verkligen bidrar till att många barn tvingas börja sitt liv i fattigdom. Dels vad det gäller hur SGI beräknas för egenföretagare, projektanställda och vikarier. Dels för att grundnivån är så låg som 5400 kr/månaden före skatt. En summa ingen kan leva på! Varför inte höja grundnivån till åtminstone existensminimum så att studenter och de som inte är fastanställda som får barn slipper söka socialbidrag eller leva upp alla sina besparingar som kunde gå till en bättre levnadsstandard när barnet blir äldre. Vi är väldigt många i den generation som nu får barn som inte har fasta anställningar och trygghetssystemen måste anpassas därefter!

  1. Jag håller med dig om att det är mycket som är fel i dagens samhälle. Vi Socialdemokrater vill rätta till detta och minska klyftorna.
   I vår budgetmotion för 2012 så avsätter vi 100 miljoner kronor för att höja föräldraförsäkringen och 200 miljoner kronor för att höja underhållsstödet. Det tycker vi är oerhört mycket viktigare än t.ex. sänkt restaurangmoms.
   Det är också viktigt att minska arbetslösheten om vi ska stå starka i framtiden måste vi konkurrera med hög kompetens och goda arbetsvillkor och inte med låga löner.

 2. Vad bra! Vad är ert förslag på hur mycket underhållsstöd och föräldraförsäkring ska höjas per person? Lättare att förstå de siffrorna och det blir tydligare hur det påverkar människors livssituation.

 3. Det kan nog vara bra att höja taket för vab-dagarna men kom inte och påstå att det hjälper mot barnfattigdom eller minskar några klyftor. Det är ju de som har högst inkomster som tjänar på det. 100 miljoner till föräldraförsäkringen täcker ju inte ens inflationen eller inkomstökningarna när man räknar på det förresten.

  Varför vill ni inte höja lägstanivån till åtminstone samma nivå som socialbidraget? Vill ni att kvinnor ska bli helt ekonomiskt beroende av sina män, att nyblivna föräldrar ska behöva leva upp hela sitt sparkapital eller att studenter och projektanställda ska tvingas gå på socialbidrag när de får barn fast de har klarat sig bra fram tills dess?

  1. Allt kan tyvärr inte lösas med en gång och allt är inte lätt att veta för en kommunpolitiker…

   I vårt budgetförslag finns många andra satsningar som också underlättar. Vi vill lagstifta om rätt till heltid och införa ett tak för allmänna visstidsanställningar. Vi avsätter också 200 miljoner kronor per år i stimulans för kommuner som ordnar barnomsorg p obekväm arbetstid. Vi förslår ett tak för a-kasse avgiften på 120 kronor i månaden, etc.

Kommentarer inaktiverade.