Distriktskongress i Lilla Edet

I lördags, i strålande solsken. var det dags för distriktskongress för Socialdemokraterna i Norra Älvsborg. Vi samlades i det nyrenoverade och mycket fina Folkets Hus i Lilla Edet, som Lerumsbo blir man mycket avundsjuk på ett sådant fint Folkets Hus.

Lilla Edets arbetarekommuns ordförande, John Nordling, hälsade oss välkomna och därefter blev det sång under ledning av Rasmus Andersson, ombudsman på S i Göteborg, en härlig blandning av arbetarrörelsens sånger från ”Vi bygger landet” till en för mig ganska okänd sång av Cornelis Vreeswijk ”Bananrepublikens sång”.

Jörgen Hellman, ordförande i Norra Älvsborg, talade sedan på temat ”Det gör ont att förlora val” och efter det talade Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, om omvalet i regionen. Nu har vi en möjlighet att få revansch för det dåliga valresultatet i höstens val och vi skall prata om vår egen politik och framför allt se till att vi får ett högt valdeltagande.

Dan Nyberg från ABF talade om betydelsen av folkbildning och kultur och meddelade att ABF Sydvästra Götaland har tilldelat Norra Älvsborgs partidistrikt 50 000 kr att använda till kulturinslag under valrörelsen.

Sista talare var Berit Högman, ordförande i kulturutskottet och partistyrelsens representant, som framförde en hälsning från partistyrelsen och bl.a. berättade att många partidistrikt i landet kommet att hjälpa oss i regionvalet. Värmland, som är Berits ”hemmadistrikt” kommer att hjälpa till i Dalsland.

Norra Älvsborgs ”Stolta tillsammans pris” tilldelades Ulf Carmesund, Broderskaps internationella sekreterare, för sitt arbete med ”Ship to Gaza”, Ulf berättade både om ”Ship to Gaza” som nu förbereder en ny seglats om c:a ett år men även om sina möten med demokratirörelsen i Egypten.

Inte mindre än sju Tage Erlander medaljer delades ut.

Under ledning av Renée Jeryd och Ingemar Ottoson flöt själva kongressförhandlingarna på utan några omröstningar och följande val gjordes:

Ordförande: Jörgen Hellman, Lilla Edet – omval
Vice ordförande: Gert-Inge Andersson, Trollhättan – nyval
Kassör: Renée Jeryd, Lerum – omval
Studieorganisatör: Lennart Nicklasson, Vänersborg – omval
Facklig ledare: Peter Johnsson, Trollhättan – omval

Förhandlingarna avslutades c:a 15.30 och sedan begavs sig alla ombud och gäster ut i det vackra vädret och ser fram mot nästa års distriktskongress som blir den 31 mars i Bengtsfors.