En sextondel hyresrätter

I början på detta år så behandlades en motion som jag hade skrivit om att andelen hyresrätter av all samlad nyproduktion av bostäder i Lerum skulle vara minst en tredjedel.

Jag skrev den med anledning av att kommunstyrelsen hade fått en rapport om att endast 170 av planerade 1500 bostäder de kommande åren i Lerums kommun skulle vara hyresrätter.

Motionen fick avslag med den luddiga formuleringen att ”det är svårt att sätta ett visst tal”, men det är ju precis det som det handlar om. Att sätta upp ett tydligt mål och arbeta mot det. Borgerliga politiker i Lerum säger att vi ska ha en blandad bebyggelse men när cirka en tiondel av alla bostäder i Lerum är hyresrätter så är det inte tillräckligt blandat tycker jag.

Vi har som mål att Lerum ska växa med 1% varje år men inte lyckats med det och 2012 är inget undantag. Endast 75 nya byggrätter är vad vi har klarat av i år – det duger inte! De kommande åren ser det betydligt bättre ut med kanske 1000 nya byggrätter de kommande två åren – äntligen!

Men nu börjar förvaltningen bli orolig att det kan bli svårt att få dessa bostäder sålda och uthyrda, den varselvåg som nu sveper in över landet kommer inte göra saken bättre. Det är redan idag trögt att sälja bostäder i Lerum bl.a. har kommunen ett flertal tomter som inte någon vill köpa.

En sak går däremot åt som smör i solsken och det är hyresrätter. Jag är övertygad om att hyresrätten har en god framtid och många eftersträvar ett bekvämt boende utan att behöva bekymra sig för underhåll, gräsklippning, etc.

Alltså vore det smart att se till att öka andelen hyresrätter i Lerum, fler invånare innebär ökade skatteintäkter! Hur ser det då ut när vi får prognoserna för 2011 till 2014?

Av totalt 2059 byggrätter är uppskattningsvis 130 av dem hyresrätter. Inte en tredjedel, inte en tiondel utan en sextondel! Så går det när man säger nej till ett tydligt mål att öka antalet hyresrätter.

Jag är orolig för Lerums framtid, ekonomin är ansträngd och vi verkar ha svårt att locka till oss nya invånare. Endast en ny politisk majoritet ledd av oss Socialdemokrater kan ändra på det!