Förtroenderådet

I helgen var jag ombud på Socialdemokraternas Förtroenderåd i Aula Magna på Universitet i Stockholm och jag har fått uppleva två härliga dagar med både intressanta diskussioner och träffat partikamrater från hela landet.

Mediabevakningen var enorm, framför allt på lördagen, det sägs att det fanns fler reportrar på plats än antalet ombud (120 st).

Lördagen inleddes med ett fantastiskt tal av Håkon Juholt, jag har hört Håkan tala några gånger och blir alltid lika imponerad. Talet togs emot med stående ovationer så jag undrar verkligen vilket tal som en viss reporter på en stor kvällstidning som börjar på A var någonstans?

Efter talet så var det en paneldebatt runt den ekonomiska situationen med bl.a. Tommy Waidelich och Leif Pagrotsky i panelen. Sedan följde diskussioner i olika utskott om beslutsunderlaget där vi i ett slutet rum, utan journalister, fick lyfta våra åsikter och diskutera fritt.

Dagen avslutades med att Leif Pagrotsky rapporterade från skatteutredningen och fick dementerat en del av de uppgifter som framkommit i media om att vi skulle svälja en borgerlig skattepolitik med hull och hår… Som Paggan sa:

Låter man någon gå ut med hunden får man sänkt skatt, blir man arbetslös får man höjd skatt…

Detta kan vi så klart aldrig ställa upp på!

På söndagen var det dags för diskussioner runt beslutsunderlaget och uttalandet. Lördagens utskottsdiskussioner hade lett till att det fanns ett nytt beslutsunderlag att ta ställning till och de flesta hade fått sina åsikter tillgodosedda.

PG Björkman från Alingsås var uppe i talarstolen och påpekade att vi inte skall köpa Jan Björklunds bild av skolan.

Själv lyckades jag få sista ordet i debatten och något stressad och lite nervös yrkade jag på att inte skulle finansiera infrastruktur med avgifter utan att detta skall finansieras gemensamt med skattemedel. Det förslaget fick avslag av partistyrelsen för det bygger på ett kongressbeslut så det var kanske därför jag förlorade den omröstningen…

På länken ovan finns uttalandet och besluten från Förtroenderådet.

Håkan Juholt avslutade förtroenderådet med ett kort tal som han inledde med:

Det är inte bara taket i a-kassan som skall vara högt utan det skall det vara i partiet också!

och avslutade med orden:

Vi vägrar låta oss besegras!

Det får sammanfatta en intressant helg och en Nystart av partiet, nu skall vi sluta bråka intern och lägga all energi på att kritisera den borgerliga regeringen som slipper undan alldeles för lätt. Men framför allt skall vi prata om vår egen politik!

Det var som Håkan Juholt sa i sitt inledningstal:

Efteråt kommer ni ombud att kunna säga, jag var där, jag var där den dagen som det vände!