God Jul och Gott Nytt År!

Idag var jag med på Radio pE20’s uppesittarmorgon och sa ungefär så här:

Jag tänkte så här på de sista dagarna av 2016 att försöka summera lite om vad som har hänt i vår lilla kommun.

Det första jag vill säga är att vi ju inte är någon liten kommun. Den senaste redovisningen från SCB visar att vi har passerat 40500 invånare och Lerum är den 63:e största kommunen, sett till invånare, av landets totalt 290 kommuner. En mediankommun i Sverige har lite drygt 15000 invånare. Eftersom vi är en växande kommun i ett attraktivt område så har det hänt mycket under 2016 och mer kommer att hända de kommande i åren.

I Lerum byggs det nya P-huset för fullt och det planeras för bostäder på flera olika platser i centrum. I Stenkullen har det byggts nya bostäder, det byggs just nu en ny förskola och ännu fler bostäder. I Floda har vi invigt Blå Torget och fått bra fart på centrumutvecklingen. I Gråbo växer ett helt nytt centrum fram med bostäder och ett nytt vackert torg. För att nämna några saker.

Mer kommer att hända nästa år: I Lerum går planeringen vidare för fler bostäder och ett resecentrum. Planeringen för att bygga ut både Knappekullaskolan och Torpskolan börjar och byggnationen av nya idrottshallen startat. I Floda hoppas vi att detaljplanen för Herrgårdsbacken blir godkänd så att byggnationen kan börja där och arbetet med en ny aktivitetspark i anslutning till Spindelparken kommer att startas, dessutom har vi fattat beslut om att åtgärda trafiksituationen i Flodamotet som vi ju har pratat om i ett tidigare program här på radio pE20. I Tollered byggs gymnastiksalen om och planeringen för ett nytt bostadsområde fortsätter. I Sjövik satsar vi på mötesplatser och det kommer att byggas ett nytt bostadshus för både nyanlända och den ”vanliga” bostadsmarknaden. I Gråbo fortsätter byggnationen av bostäder och trafiksituationen vid infarten till Olstorp och St Lundby kyrka kommer att åtgärdas.

Detta var bara några få saker om allting som har hänt och som kommer att hända i vår stora kommun. Många säger till mig ”varför byggs det inget i Lerum? Det byggs ju så mycket i Partille t.ex.”. Då kan det vara bra att veta att det i alla fall i år har byggts mycket i Lerum och att det kommer att göra det under de kommande åren. En förklaring är nog att det syns väldigt tydligt i Partille eftersom det mesta byggs längs motorvägen. Men fakta visar på annat: Fram till och med november i år så har det färdigställts 170 bostäder i Lerums kommun, varav 70 st i flerfamiljshus. Det är mer än i Partille, Härryda och Alingsås… tillsammans! Så visst byggs det i Lerums kommun.

Det går inte att tala om 2016 utan att säga något om vårt arbete med att ordna bostäder till nyanlända. Enligt beslut i riksdagen ska vi ta emot 170 människor i år och ännu fler nästa år och det har varit och är en stor utmaning. Vi jobbar hårt över hela kommunen för att hitta bostäder och vi har haft många möten med engagerade medborgare. Vi kommer inte att klara vårt åtagande i år men vi jobbar på och kommer att lösa det. Tillsammans med civilsamhället så jobbar vi också intensivt för att välkomna dessa människor till vår kommun.

Jag brukar på varje kommunfullmäktigemöte innan jul att hålla ett litet anförande på julrim och tänkte avsluta min insats idag med något liknande:

Radiodebattens köld är hård,
ogärna lystra och stimma.

Alla prata i enslig tråd
djupt under midnattstimma.

Tisdagsmorgon med information,
Frågor om sopor och byggnation.

Hur ska det gå med hallen?
Behövs nya bullervallen?

Radiodebattens köld är hård,
ingen längre lyssna eller minna.

Alla undra, behöver han vård?
åtminstone någon timma.

Många sänker sin djupa blick,
låt detta vara över på ett klick,

Tittar upp i taken.
Endast Jennie är vaken.

Och nej radiodebatten är inte hård, i alla fall inte i denna kanal, men det gick inte att få till rimmen annars…

Jag vill avsluta med att först uttrycka mitt stora tack till alla anställda i Lerums kommun – ni gör ett fantastiskt arbete och sedan vill jag önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och hoppas att ni får en lugn och fin helg tillsammans med era nära och kära.