Inte bättre, inte billigare…

I DN idag skriver SNS forskningschef Laura Hartman om en utredning där de studerat de senaste 20 årens privatiseringspolitik. De har inte kunnat hitta att några vetenskapliga belägg för att privatiseringarna lett till vare sig högre kvalitet eller högre effektivitet.

Min slutsats blir att eftersom dessa privatiseringarna har kostat pengar i sig genom upphandlingsunderlag, upphandlingar, sämre styrning och ökat behov av kontroll så kan man sammanfatta det hela med ett rungande stort FIASKO!

Ett fiasko riskerar den sänkta restaurangmomsen att bli också. Regeringen hoppas ju att i och med sänkta priser på restauranger så skall fler gå ut och äta och då behövs mer personal. 6000 fler anställda i restaurangbranchen räknar regeringen med på sikt. Men det blir inga billiga jobb, de minskade skatteintäkterna innebär att varje jobb kommer att kosta staten 600 000 kr.

Finland sänkte sin restaurangmoms för några år sedan med samma förhoppningar och en utvärdering så här långt visade att bara en tredjedel av sänkningen slog igenom på sänkta restaurangpriser resten stannade i restaurangägarnas fickor. Man är inte färdig med analysen men säg att det skulle skapas en tredjedel så många jobb i Sverige som regeringen räknar med – och det är jag personligen oerhört tveksam till. I så fall skulle dessa 2000 nya jobb kosta 1 800 000 kr/styck, alltså nästan 2 miljoner kronor per nytt jobb.

Att istället använda pengarna inom välfärden skulle kanske skapa bortåt 10 000 nya jobb – mitt val är enkelt mer pengar till välfärden måste gå före sänkt pris på oxfilé!