Nationaldagen 6 juni 2013

IMG_0944
Bilden visar omröstning om slogan för Gråbo – vinnare blev ”Gråbo – en plats att växa på”

 

Detta är en förkortad version av det nationaldagstal som jag höll i Gråbo 6 juni 2013

Kära Gråbobor!

1982 alltså drygt 30 år sedan hade jag precis tagit körkort och bodde i Sisjön i sydvästra Göteborg. Jag är uppväxt i Västra Frölunda men flyttade i början av 1980 talet med mina föräldrar till Sisjön. Vi var några kompisar från gymnasiet som hade tagit körkort och vi brukade göra olika turer med bil i området runt Göteborg. Det kunde vara Kungsbacka, Tjörn, Skene, etc. Men en kväll åkte vi till Gråbo och för mig kändes det som världens ände… Min pappa hade en arbetskamrat som bodde i Gråbo och jag var helt chockad att han körde bil till jobbet varje dag.

Några år senare träffade jag min fru Renée, på den tiden gick jag på Chalmers och när Renée berättade att hon bodde i Lerum så undrade jag om hon sov över i Göteborg på veckorna när hon gick på universitetet.

För mig som hade växt upp hela mitt liv i sydvästra Göteborg så var verkligen detta jättelångt bort. Men några år senare så föll det sig så att vi köpte en liten sommarstuga i Stannum. Jag tänkte att en sommarstuga ska ju ligga en bit bort så det blir bra. Men redan efter någon vecka så upptäckte jag både hur nära det var till Göteborg och hur vackert landskapet är här. Som ”stadsbo” så fick vi åka ut en gång per år till Bergums fritidslandsgård och förvånat se att det fanns djur som levde och sprang omkring och inte bara fanns förpackade på ICA eller Konsum.

Så i december 1990 när vi precis hade fått vårt första barn och var i starkt behov av att flytta från Göteborg så valde vi till slut ett bostadsrättsradhus på Sniken i Gråbo. OK, jag måste erkänna att som nyblivna föräldrar så passade priset på bostäder i Gråbo oss lite bättre än ett hus vid havet i Askim.

Det är lätt att bli hemmablind när man har bott på samma ställe i snart halva livet. Man kan ta för givet att man får se nyfödda kalvar på kvällspromenaden som vi gjorde för någon vecka sedan. Att vi har så nära till naturen att den är precis inpå oss men att vi också har två expressbusslinjer som tar oss till Sveriges andra största stad på en dryg halvtimme.

Jag tror medskapandegruppen och den kraft som finns när vi som bor här i Gråbo tillsammans engagerar oss och vill utveckla vårt samhälle. Då finns alla förutsättningar för att det ska bli livskraftigt, långsiktigt och utvecklande. Under den korta tid som gruppen har funnits har jag lärt mig en massa saker om Gråbos historia och hur samhället har växt fram.

När nu Gråbo ska växa så är det jätteviktigt att vi tillsammans engagerar oss i detta. Därför kändes det alldeles underbart att så många Gråbobor kom på kommundelsträffen förra veckan. Trots en strålande försommarkväll så var matsalen i Röselidskolan fullsatt och det fullkomligt bubblade av idéer när vi i olika grupper skulle diskutera vad som ska hända med rivningstomten här borta innan det ska byggas hus där.

Nu förändras Gråbo! Tre nya skolor, en actionpark och nya bostäder kommer att lägga grunden för ett framtida livskraftigt samhälle men samtidigt så ska vi vara stolta över den tradition och kultur som finns och har funnits här och utveckla den delen.