Omval i Västra Götaland

I fredags, 11 februari, meddelade Valprövningsnämnden sitt beslut att det ska ske ett omval i valet till Västra Götalandsregionen i Västra Götalands fem valkretsar.

Inte hade vi trott att det skulle bli valrörelse så snart men nu är det bara att ta nya tag och se till att vi får en stabil Socialdemokratisk majoritet i Västra Götaland. Jag tycker vi skall se det som en möjlighet och en utmaning och inte som ett problem. Det som troligtvis kommer att kräva mest arbete är att se till att få ett högt valdeltagande.

Så här kommenterade Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande och Anna Johansson, ordförande Socialdemokraterna i Västsverige, det:

– Nu får vi gilla läget och jobba för att vi ska ta tillbaka minst de mandat vi förlorade i höstens val. Det säger regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson i en kommentar till dagens beslut.

– Detta är ett jobbigt besked, men det innebär också en möjlighet att prata med väljarna om vår politik. Efter höstens val har regeringen Reinfeldt fortsatt genomföra försämringar i välfärden på ett sätt som har öppnat ögonen på många väljare. Därför tror jag att vår politik för välfärd och jobb kan få ett starkt stöd. Det säger Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Västsverige, om situationen inför omvalet. 

Gert-Inge Andersson menar också att Valprövningsnämndens beslut kan ses som ett sätt att statuera exempel för bristande rutiner och felaktigheter i samband med höstens val.

– Nu gäller det för alla inblandade att skärpa upp rutinerna och ta ansvar för att valen går till på det sätt som fria demokratiska val ska göra, säger Andersson.