Saab – Vi har mer resurser att sätta in…

Så kom då beskedet som har verkat oundvikligt – Saab begärs i konkurs. Oerhört tråkigt för alla anställda, för Trollhättan, för Västsverige och för Sverige. De enda som fortfarande inte förstår vidden av det hela är regeringen. Visserligen tycker man nu att det är synd, ledsamt och tråkigt men precis som tidigare tänker regeringen inte lyfta ett finger för att rädda kvar en viktig verkstadsindustri och en del av fordonsklustret.

Konkursboet riskerar nu att styckas upp och teknologi, kunskap och maskiner sprids över världen och ännu fler jobb försvinner från Sverige och kommer aldrig tillbaka igen.

Aftonbladet skriver idag:

Nu står Trollhättan och de Saabanställda inför sin största utmaning hittills. Det handlar om att ta tillvara de värden – kunskap och erfarenhet – som Saab representerar.

Det är inte en utmaning som kommun och anställda ska behöva möta ensamma. Näringsminister Annie Lööf måste bekänna färg, och bryta med det ointresse som präglat regeringens förhållande till industrin. Det gjorde hon inte i går.

Tillsammans med arbetsmarknads-minister Hillevi Engström uttalade näringsministern känslosamma sympatiyttringar för de anställda, och levererade ett löfte om att arbetsförmedlingen står redo.

Men ingen näringspolitik. Inte ett ord om framtiden för fordonsindustrin, eller Trollhättan.

Trollhättan, och Sverige, förtjänar bättre.

Håkan Juholt skriver:

– Vi beklagar djupt situationen för Saab och hyser stor sympati för de anställdas situation.

– Nu måste fokus riktas mot hur Trollhättan och Västra Götalandsregionen kan rustas för en framtida industriell produktion i den allt skarpare globala konkurrensen. De resurser som nu frigörs, inte minst i form av erfaren och tekniskt kunnig personal, är en viktig tillgång i omställningen av Sverige till en kunskapsbaserad ekonomi i internationell toppklass.

– Saabs konkurs kan få återverkningar för delar av den svenska fordonsindustrin, en bransch som sysselsätter över 100 000 personer och står för en betydande del av Sveriges samlade varuexport och FoU-investeringar. Branschens aktörer är sammanlänkade i ett komplext kluster av underleverantörer och slutproducenter.

-När nu en av de största aktörerna försvinner så är det vanskligt att överblicka konsekvenserna för de övriga delarna av fordonsindustrin. Det är därför beklagligt att Regeringen saknar visioner för svensk industri, och i synnerhet fordonsindustrin, vilket riskerar Sveriges framtida konkurrenskraft.

– Regeringen har ett ansvar för att ge det svenska näringslivet goda förutsättningar att hantera den allt hårdare globala konkurrensen. Många andra länders regeringar har varit betydligt mer intresserade av att söka konstruktiva lösningar i samverkan med fordonsindustrin.

I nyhetssändningar igår sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att det inte var någon fara. Arbetsförmedlingen hade fått mera pengar i budgeten och ”vi har reserver kvar som vi kan sätta in om det blir värre”. Vadå värre? I Trollhättan är arbetslösheten 14% och nästan 40% av ungdomarna är arbetslösa. I hela landet har vi massarbetslöshet med över 8% arbetslösa och nästan en fjärdedel av landets ungdomar är arbetslösa och Hillevi Engström säger att det finns resurser att sätta in om det blir värre.

Hur mycket värre måste det bli? 10% i landet, 15%, 50%? När tycker Moderaterna att lägget på arbetsmarknaden är så illa att det sätter in sina reserver? Idag kommer uppgifter om att 60% av de som hamnade i Fas 3 för två år sedan fortfarande finns kvar där. Kommer Hillevi Engström reagera när det blir 100% är krävs det ännu mer?

 

11 svar på ”Saab – Vi har mer resurser att sätta in…”

 1. ”omställningen av Sverige till en kunskapsbaserad ekonomi i internationell toppklass”
  Detta är ett av de allra mest hycklande en politiker någongång har uttalat.
  Sverige är påväg i helt motsatt riktning, tack vare en socialdemokrati, som mera värnat om den egna välfärden än landets. Skyll inte ifrån er.

  1. Det kanske kommer som en överraskning men vi har haft borgerlig regering ganska länge nu. Resultatet syns i massarbetslöshet, ökade klyftor, resurser till vården går till riskkapitalbolag etc. Vi har omprövat vår politik och har en politik som gör Sverige starkt i framtiden, regeringen har en politik där man får sänkt skatt om man går ut med någon annans hund…

   1. Alliansen styr oss igenom historiens värsta globala ekonomiska kollapser. Vad ska socialdemokratera skylla massarbetslösheten under sin senaste regeringsperiod på ? En arbetslöshet som låg i samma härad som nu …

    Vad är er politik ? Att se ner på arbete ?

    1. Roligt att du är intresserad av vår politik, den kan du läsa mer om på vår hemsida!

     Vi har omprövat vår politik och har en politik som stärker Sverige i framtiden. Den borgerliga regeringen har kört samma skattesänkar-, pengar till att gå ut med hunden-, sänkt restaurangmoms-, mer pengar till riskkapitalbolag, ökade klyftor politik och det har inte hjälpt oss eller rustar oss inte för framtiden.

     1. Om jag förstår saker rätt är ni tvungna att regera tillsammans med någon, ert program är därför inte relevant i en sådan situation utan vilket program detta ert regeringsalternativ tillsammans har att komma med.

      Mig veterligen var det senaste budet på den fronten de rödgröna och där ingick bland annat momssänkningen…

      Er S-budget avviker endast lite från alliansen och att då slå sig för bröstet och kalla den för något som ”stärker Sverige” och samtidigt racka ner på alliansen är ju löjeväckande.

     2. Om verkligheten ändrar sig så måste man vara beredd att ändra sin politik, det har vi gjort med restaurangmomsen. De pengarna behövs för välfärd och utbildning. Alliansen består också av olika partier och 3 av 4 är på väg att åka ur riksdagen…

 2. Men er partner Mp har inte ändrat sig. Ett partiprogram är en sak, vad en regering som består av flera partier en annan. Vi vet vad alliansen har för program. Vi vet hur de rödgrönas program sett ut. Tror du att vi ska få en enpartiregering med egen majoritet nästa gång ?

 3. Till sakfrågan, vilka fingrar hade en S-regering lyft för Saab ?
  Tänker du dig ett statligt övertagande ?
  Tänker du dig miljarder i stöd till dåvarande ägaren GM ?

  1. Det har jag redan förklarat och mer information om rikspolitiken hittar du på vår hemsida.

   Det intressanta tycker jag att det är regeringen som har makten, vad tänker de göra? Ingenting hittills i alla fall…

 4. Det blir säkert någon form av industriell utveckling även om bilproduktionen minskar. Kom ihåg hur det lät när varvsindustrin var på dekis. Industriutvecklingen kompenserade detta också. Nu är frågan om vad det blir för högteknisk produktion i Trollhättan efter SAAB. Bara att vänta och se. Under tiden får man väl försöka stötta de som blivit arbetslösa – det är naturligtvis Regeringens uppdrag.

Kommentarer inaktiverade.