Skoldebatt KF 20 september 2012

Mitt anförande vid kvällens skoldebatt i kommunfullmäktige i Lerum:

Ordförande, ledamöter.

Då var det dags för ännu ett anförande och jag börjar förbanna mig själv för det här med mina kulturinslag. Det kanske finns en och annan här i bänkarna som också börjar bli förbannad på mina kulturinslag men jag tänkte inte ge upp!

Tranströmmer, Ture Sventon, Liftarens guide till galaxen, ”Det bidde en tumme” och senaste Tage Danielssons ”Harrisburg monolog”. Lite spretande kan man tycka men det är ju mycket som är kultur. Ett kulturområde som jag inte blandat in tidigare är film (om man nu undantar att både Ture Sventon och Liftarens guide till galaxen faktiskt har filmats) så varför inte välja film denna gång. Undrar om ni bävar lika mycket som jag när det slår mig att musik har jag inte valt ännu och inte heller t.ex. balett…

Har ni hört talas om filmen ”Hets”? Det kanske de flesta av er här har gjort (med tanke på medelåldern) och det är säkert många av er som sett den. Jag minns bara scenen där Stig Järrel i rollen som latin lektorn ”Caligula” är elak mot eleven ”Jan-Erik Widgren” spelad av Alf Kjellin. Filmen spelades in redan 1944 och är regisserad av Alf Sjöberg. Vad jag inte kände till är att det är en ung Ingmar Bergman som skrivit manus och som dessutom är regiassistent.

Nu kanske än del av er är spända på vad detta kan ha för koppling till dagens skoldebatt och det ska jag berätta. Jag tror nämligen att utbildningsminister Jan Björklund har sett denna film och tagit intryck av den. Det verkar nämligen som om utbildningsministern är rädd för utbildning!

Först delas gymnasieutbildningen in i två spår, ett som leder till högskolan och en återvändsgränd som inte är högskoleförberedande. Nu är ju dagens ungdomar smarta så färre och färre väljer inte återvändsgränden vilket kommer ge oss jätteproblem i framtiden när det kommer att saknas mängder av ungdomar med yrkesutbildning.

För ett år sedan började drygt 100 000 ungdomar i nian. I juni i samband med skolavslutningen var det över 12 000 av dem som inte fick godkänt i de ämnen som krävs för att söka till de nationella gymnasieprogrammen.

Björklunds lösning: inför ett ettårigt gymnasieprogram där det ska vara möjligt att välja bort alla teoretiska ämnen.

Vilka jobb ska en 17-åring med en ettårig gymnasieutbildning få?

Björklunds förklaring till att så många hoppar av verkar vara: Kraven är för höga, utbildningarna är för långa och för teoretiskt inriktade.

Det är märkligt att utbildningsministern inte lägger fokus på det självklara, nämligen kunskap. Rimligtvis måste det vara så att om fler klarade av grundskolan skulle fler också klara av gymnasiet.

Över till det kommunala:

Inför valet 2010 så gick så gott som alla partier i Lerum till val på att minska barngruppernas storlek i förskolan. Max 15 barn i grupperna och 12 barn i de yngsta åldrarna var löften som spreds. Men era var bara tomma ord…

Nu är vi halvvägs in i mandatperioden och vi kan se hur ni uppfyller era vallöften. 19 barn per grupp är nu genomsnittet i Lerum! Det är inte ovanligt med över 20 barn i grupperna och det finns grupper med 24 barn i en enda grupp.

En lösning på de stora förskolegrupperna i Floda som presenterats av förvaltningen är att stänga Centralskolan och göra om den till en förskola.

Vi Socialdemokraterna kommer inte att ställa oss bakom det förslaget.

Centralskolan har en väl fungerande verksamhet och processen går alltför fort. Vi måste avvakta centrumutvecklingen och arkitekttävlingen som pågår i Floda just nu och se vilket resultat det leder till. Någon sa till mig: ”Äntligen började det kännas roligt att bo i Floda, det började röra på sig och så kommer nedläggningen av Centralskolan och förstör allting”.

Jag deltog själv i arbetet med utveckling av skolorna i Gråbo och det tog över 5 år från det att vi startade processen tills att de nya skolorna fanns på plats. Vi kan inte stressa fram ett så här viktigt beslut, ska en förändring göras så måste processen få ta tid. Det är också rimligt att vi utvärderar de nya skolorna i Gråbo och drar slutsatser från det projektet.

Det behövs fler förskolor men vi kan inte lösa ett problem och därigenom skapa ett annat.

Jag skulle gärna vilja veta, och jag vet att många oroliga föräldrar i Floda instämmer med mig, hur ni andra partier i Lerum ställer er till stängningen av Centralskolan? Anser ni verkligen att det går att stänga en skola på 3 månader? Har ni, vi och föräldrarna fått svar på alla frågor och finns det möjlighet att få svar på alla frågor på denna korta tid?

Ni får gärna svara på frågan hur ni tänkt hantera de stora grupperna i förskolan. Ska de få växa som de gjort hittills? Är det OK att över 10 % av förskolepersonalen är sjukskriven? Hur ska ni kunna lösa detta utan att skjuta till mer pengar? Instämmer ni med uttalandet ”det går inte att ha mindre grupper – det blir för dyrt”?