Sprickan är total

I torsdags var det kommunfullmäktige i Lerum där det var dags att fastställa budget för 2014. Det har gnisslat i det borgerliga samarbetet och sprickan är nu klar och tydlig då det fanns två borgerliga budgetar. En från Moderaterna som föreslår en nedskärning på 2 % på all verksamhet och en budget från Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna som de själva kallar för en mittenbudget med ett antal besparingar som kommer att bli svåra om inte omöjliga att genomföra så det ger effekt under 2014. Ingen av de borgerliga budgetarna innehöll några satsningar alls till skillnad för vår budget som skjuter till pengar till bl.a. förskola, skola och gymnasiet.

Att det fanns en mittenbudget överhuvud taget beror på att vi Socialdemokrater gick med på att skjuta budgetbeslutet från juni till augusti. Tacken för det var att vår budget bortmanövrerades i omröstningen! Så de kan inte räkna med att vi gör något liknande i framtiden!

Trots att S MP V budgeten företräddes av flest mandat i KF så valde KFs ordförande (FP) att M budgeten skulle vara huvudförslag eftersom det var KS förslag. Det är i och för sig det vanligaste, men det finns inget stöd i kommunallagen för det, och i detta fall var det de 5 M ledamöterna som hade röstat för och ingen annan – alltså ingen majoritet i KS.

I första omröstningen stod då S MP V budgeten mot mittenbudgeten och då valde M att inte lägga ner sina röster utan att rösta på mittenbudgeten – ett ödesdigert beslut skulle det visa sig.

I slutomröstningen stod då M mot mittenbudgeten och då valde SD, som de hade meddelat under debatten, att stödja mittenbudgeten och det gjorde även MP – det sistnämnda förvånade oss.

Slutresultatet blev: Mittenbudgeten 18 röster, M 17 röster och 16 avstod (S och V).

M fick känna på hur det är att gräva en grop åt andra och falla i den själv…

Nu återstår att se hur den fortsatta processen med ekonomin ska gå till. Budgeten stöds av 2 ledamöter (eller 3 om man räknar in MP) av de 11 och det behövs 6 ledamöter för att få majoritet.

Lerums kommun har en hårt ansträngd ekonomi och en oklar politisk situation är det sista som kommunen behövde. Ansvaret faller nu tungt på de borgerliga partierna att lösa detta eftersom de inte varit intresserade av att diskutera med oss för att få fram en stabil majoritet!